Life4Fish, innovatie ten dienste van de natuur
Luminus en zijn partners willen jullie laten kennismaken met het project en de meest belangrijke mijlpalen. Ontdek de volledige film hier!
Teaser presentatie Life4Fish
Kom en ontdek het Life4Fish programma in beelden!
Teaser in het Nederlands hier
Webinar 17/02/2022
De projectpartners deelden hun acties tijdens deze open uitwisselingssessie.
Op de agenda:
Presentatie van het project en de toegepaste oplossingen
Modellering van downstream-outputs
Ontwikkeling en uitvoering van downstream-modellen
Effect van kunstwerken op referentiesoorten tijdens de stroomafwaartse migratie
Resultaten van downstream monitoring en doeltreffendheid van proefoplossingen
Volgende stappen in het Life4Fish-project en repliceerbaarheid
Een nieuw migratiekanaal voor jonge zalm bij de waterkrachtcentrale van Grands-Malades
U kunt de video met Nederlandse ondertitels via deze link bekijken.
Devaluatie 2021 : uitzetten van smolts om de doeltreffendheid van de oplossingen te meten
Uitzetting van met zenders uitgeruste jonge zalmen aan de brug van Jambes in Namen op 31/03/2021. Wanneer ze stroomafwaarts zwemmen, kan dankzij het netwerk van telemetrische zenders op de verschillende Luminus-locaties op doeltreffende wijze gecontroleerd worden of de beschermingsmaatregelen die momenteel worden getest goed werken: de afvoerbuis van Luminus in Grands-Malades en de watertrappen aan de stuwdammen van Ramet en Monsin.
Het doorlaten van vis door de turbines
Profish heeft een techniek ontwikkeld om het effect van turbines op jonge zalmen en Europese schieraal te meten tijdens hun afdaling. Deze studies stellen de teams in staat de werkelijke problemen beter te begrijpen en oplossingen te vinden om de ecologische continuïteit in de Maas te verbeteren.
Markeren van vis
Om de door Atlantische jonge zalmen en Europese schieraal tijdens de afdaling gebruikte gangen te identificeren, worden akoestische zenders in de vissen geplaatst. Aan de hand van de gegevens die worden verzameld door de bij de dammen geïnstalleerde ontvangers kunnen de Profish-teams een kaart opstellen waarop de afgelegde routes zijn aangegeven. Deze informatie zal worden gebruikt om kruisingsstructuren te creëren.
Presentatie ULiège Laboratorium
De Universiteit van Luik heeft hydraulische modellen gemaakt van de waterkrachtcentrales van Grands Malades en Ivoz Ramet. Deze fysische en numerieke modellen maken het mogelijk de stromen bij het naderen van de centrales te karakteriseren en zodoende oversteekstructuren te ontwerpen die beter zijn aangepast aan de soorten waarop het project is gericht.
Webinar : Insights about turbine impacts and evaluation of some mitigation measures
Dams associated with hydroelectric power plants (HPP) disrupt river connectivity and affect fish movement and survival. Several studies determine the impact of HPP in terms of fish survival and damage. However, little information is available on their impact regarding the ability of fish to continue to migrate. The LIFE4FISH project aims at assessing this mid-term impact on fish migration and further evaluates in-situ the efficiency of some mitigation measures. First results were presented in this webinar.
The webinair took place on Thursday 12November 2020